Til toppen

Bibelen uten filter: bibelforståelse, kirke og kjønn

Knut Alfsvåg
Produktnummer: 9788292922699
Leveringstid:

inkl. mva.

  • Utgivelsesår: 2020
  • Forlag: Efrem
  • Språk: Bokmål
  • Innbinding: Heftet
  • Kategori: Kristendom
  • Antall sider: 256
  • Forfatter: Knut Alfsvåg

«I løpet av de siste seksti årene er det knapt noen spørsmål som i norsk offentlig debatt har skapt like stort engasjement som spørsmål knyttet til den teologiske betydningen av kjønn.

Først hadde vi debatten som kvinnelige prester som engasjerte bredt, og som også Stortinget deltok i ved flere anledninger. Denne debatten resulterte i at Den norske kirke brøt med en til da entydig kirkelig tradisjon og begynte å ordinere kvinner til prestetjeneste. I flere tiår etter den første ordinasjonen, som skjedde i 1962, var dette kontroversielt. Etter hvert har debatten stilnet mer av, i hvert fall i Den norske kirke. Noen, men ikke alle, frikirker har fulgt folkekirkens eksempel. En tilsvarende utvikling har funnet sted i andre nordeuropeiske folkekirker og mange andre protestantiske kirker. Vi har imidlertid ingen parallell utvikling innen den romersk-katolske og de ortodokse kirker, selv om det nok også der er røster som tar til orde for ordinasjon av kvinner.

Selv om debatten om dette spørsmålet i noen grad har stilnet innen folkekirkene, er ikke dermed alle spørsmål besvart. Hvordan skal vi egentlig forstå dette som har skjedd? Er det en seier for likestilling og likeverd at kvinner endelig har inntatt samme plass som menn i kirken?

Hva betyr det i så fall for vår holdning til den lange periode i kirkens historie hvor en tenkte helt annerledes om disse ting? Tok de grunnleggende feil på dette punkt? Betyr det at de kanskje også tok grunnleggende feil i andre spørsmål?