Til toppen

Mitt liv med Gustava

Helge Alvin Rosfjord
Produktnummer: 9788269146745
Leveringstid:

inkl. mva.

  • Utgivelsesår: 2023
  • Forlag: Rosfjord
  • Språk: Bokmål
  • Innbinding: Innbunder
  • Forfatter: Helge Alvin Rosfjord

Mitt liv med Gustava forteller om det unike misjonsarbeidet som presten Gabriel Kirsebom Kielland fra Stavanger, og hans kone Gustava Blom fra Kongsberg, startet på Finnøy i Ryfylke. For første gang blir vi kjent med «mannen bak» den kjente Gustava Kielland, kvinnemisjonsbevegelsens «mor», kvinnen bak de norske juletradisjonene og den kjente julesangen, O jul med din glede. Hennes selvbiografi, Erindringer fra mitt liv, fikk nasjonal berømmelse som et litterært og personlig storverk fra livet som prestekone i første halvdel av 1800-tallet.
Det er derfor ikke så rart at hennes mann, Grabriel Kielland er kommet helt i skyggen av sin berømte kone. Nå har forfatter Helge Alvin Rosfjord laget en biografi om den unike presten, byggherren, bonden, misjonspioneren, læreren og forleggeren, og hans samliv med Gustava. Her får vi for første gang dokumentert hvilken avgjørende betydning Gabriel hadde for Gustavas livsverk ved å være hennes lærer og gi henne roller som sjelesørger, vikarierende kirkesanger og tysklærer for studentene i prestegården.

Gjennom prestekallene på Finnøy i Ryfylke (1824-1837) og Lyngdal (1837-1854) endret presteparet det religiøse Norge, ved etablering av landets første misjonsforening, Det Norske Misjonsselskap, Israelsmisjonen og Lyngdal misjonskvinneforening, som senere ble til en nasjonal bevegelse med flere hundre tusen medlemmer. Ved at kvinnene for første gang kunne etablere egne «klubber» som de selv styrte, ble foreningene også en forløper for kvinnefrigjøringen. Praten i foreningene var den gang nyttige for å utveksle nyheter om nærmiljøet og bidra med hjelp og omsorg til familier som trengte det i nabolaget.
Ekteparets nestekjærlighet hadde ingen grenser og prestegårdene på Finnøy og Lyngdal ble et viktig sted for de fattige og utstøtte i samfunnet. I Lyngdal etterlot Gabriel Kielland også en sterk og varig livsarv som ildsjel og byggherre for den første faste skolen, prestegården og landets største korskirke i tre, som i år markerte 175 års jubileum.