Til toppen

Latinsk ordbok: latin-norsk

Vibeke Roggen
Produktnummer: 9788202423230
Leveringstid:

inkl. mva.

  • Utgivelsesår: 2015
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Språk: Bokmål / latin
  • Innbinding: Innbundet
  • Kategori: Ordbok
  • Antall sider: 996
  • Forfatter: Vibeke Roggen

Latinsk-norsk ordbok utkom første gang i 1887. Forfattere var rektorene Jan Johansen, Marius Nygaard og Emil Schreiner. Av den grunn fikk boken tidlig tilnavnet "rektorordboken". Den er senere revidert tre ganger, og foreligger nå i sin femte utgave som en moderne latinordbok for vår tid.

Boka er laget ut fra moderne språkforståelse og moderne pedagogikk, og er prisvinnende for brukervennlighet og design.

Latinsk ordbok på kortform:

Det er lett å finne frem - oppslagsord og hovedbetydninger skiller seg tydelig ut. Ordbokartiklene viser ordets utvikling fra den konkrete betydningen til forskjellige former for overført betydning. Ordets bakgrunn og sammenheng er markert, ved sammensatte ord er hver del forklart. Boka gir systematisk grammatisk informasjon for hvert ord. Det er tatt inn nye og enklere eksempler, og mange flere enn før er oversatt. Ord innenfor medisin, jus, retorikk, botanikk og kristen latin er markert. Ordforrådet for middelalder- og nylatin er utvidet.Latinsk ordbok har mye nyskrevet innhold:
Hver bokstav innledes med en liten artikkel som viser bokstavens historikk. Hvert prefiks er beskrevet med former, betydning og bruk. Boka har ca. 270 nye oppslagsord innenfor medisin og ca. 230 nye stedsnavn. Innenfor seksuallivets tabubelagte område er flere ord tatt inn, og både det eldre og det nye ordforrådet er presist oversatt.Latinsk ordbok har dessuten separate tillegg, alt sammen nyskrevet:
En liste over botaniske navn på norske planter og sopp. En samling sitater og bevingede ord. En minigrammatikk. En kommentert litteraturliste som angir kilder og viser vei til videre lesning.

Den nye utgaven av Latinsk ordbok vant, som en del av Cappelen Damms ordbokserie, gull og sølv i konkurransen Årets vakreste bøker 2016 for design og brukervennlighet.
Les også om Latinsk grammatikk (2022) av Vibeke Roggen