Til toppen

Disippelen som Jesus elsket: hvem skrev Johannesevangeliet?

Aage Hauken
Produktnummer: 9788292922897
Leveringstid:

inkl. mva.

  • Utgivelsesår: 2023
  • Forlag: Efrem
  • Språk: Bokmål
  • Innbinding: Heftet
  • Antall sider: 180
  • Forfatter: Aage Hauken

– Enda en bok om Johannesevangeliet?

Ja – av flere gode grunner.

Aage Hauken tar leseren med på en spennende leting etter hvem forfatteren av evangeliet er. Det er berikende lesning; i kapittelet «Kjærlighetsmystikk» kjenner vi draget av det som må ha løftet forfatteren til å skape det mesterstykket evangeliet er – ikke bare åndelig – det regnes blant den fremste litteratur vi har.

Aage hauken er klassisk filolog og teolog, ved siden av å være organist og komponist. Han har en spennende penn og utgitt bøker i ulike sjangre, fra kriminalromaner og reise­guider til bøker innen antikke- og bibelteologiske disipliner.

Svaret på hvem disippelen (egentlig) var, overrasker og beriker.

– Så … hvem var han?

Ok, først av alt står vi overfor et evangelium som hevder å skrive seg fra et øyenvitne, altså en øyenvitneberetning, noe de andre ikke er, slik Lukas understreker det i sitt forord.

Historiske detaljer – kronologiske, geografiske, persongalleriet – bekrefter en slik påstand. Dernest er utvalget av episoder begrenset i omfang, de konsentrerer seg stort sett om tempelkulten i Jerusalem.

Og her er vi straks på sporet av hvem denne forfatteren er!

Han omtaler seg selv som «disippelen som Jesus elsket» eller «den andre disippelen». I seg selv er dette ikke en identifisering. Men konsentrasjonen om Jerusalems tempel og den kristne omtolkning som evangelisten gir kulten der, antyder at forfatteren har en identitet knyttet til dette.
Johannes skriver i tiden før og etter tempelets ødeleggelse. Hans teologiske dybde i foretaket bekrefter hans identitet og gjør de andre evangelistene til noe nær journalister. Ingen maktet dette slik som Johannes, og ettertiden ga ham ærestittelen «teologen».